U wilt gaan verbouwen, heeft een nieuw huis gekocht, een nieuwe keuken of wilt gewoon een andere indeling. Misschien is het handig dat er een paar nieuwe stopcontacten bijkomen of verplaatst, of dat de nieuwe (LED-)verlichting geplaatst wordt. In nieuwe woningen moet alles aangelegd worden volgens het nieuwste bouwbesluit en daarmee de NEN1010. In bestaande woningen gelden soms andere regels. Meints Techniek is als erkend elektricien op de hoogte van alle geldende normen en eisen.

Installatie aanpassen aan wensen en eisen van nu

Het komt vaak voor dat in oudere huizen de contactdozen op een hoogte van ongeveer 1m zitten. Veel mensen vinden het mooier dat deze lager op de muur zitten, waardoor ze minder zichtbaar zijn. Ook zitten de schakelaars op het beleg rond de deur. In een aantal gevallen zit er nog oude bedrading in de leidingen, die, doordat de isolatie in veel gevallen niet meer voldoet, (brand-)gevaarlijke situaties kan opleveren.

Type F (met randaarde)
Bron: wikipedia.org
Type C (zonder randaarde)
Bron: wikipedia.org

Ook zijn contactdozen buiten de keuken, bijkeuken en badkamer vaak niet geaard. In veel gevallen kan dit geen kwaad. Bijvoorbeeld daar waar een toestel met een eurostekker (CEE 7/16) wordt toegepast. Maar er zijn ook toestellen met een geaarde stekker ( CEE 7/4 ) die vaak een metalen buitenkant hebben. Denk hierbij aan een PC of een LED-televisie. Mocht er in het toestel iets misgaan, waardoor de buitenkant onder stroom komt te staan, dan kan dat levensgevaarlijke situaties opleveren. Door het ontbreken van een aarddraad in dit deel van de huisinstallatie bied de geaarde stekker van het toestel geen veiligheid. Bij het vernieuwen van de installatie kan het zeker interessant zijn om de mogelijkheden van het aarden van de installatie te overwegen.

Oude verdeelinrichting

Op het moment dat de elektrische installatie een redelijk grote ingreep ondergaat, dan is er een grote kans dat de verdeelinrichting (groepenkast) in de meterkast ook vernieuwd moet worden. Dit heeft er vooral mee te maken, dat een verdeelinrichting is ontworpen voor de installatie die op dat moment in het pand zit. De dikte van de draden en keuze van het materieel in de verdeelinrichting is bepaald door alles wat ‘er aan gehangen’ wordt. Veranderingen in het te verwachten vermogen en of de opbouw van de installatie hebben dus ook direct effect op het te gebruiken materieel. Daarnaast moet de stroom onderbroken worden naar de verdeelinrichting om deze te kunnen vervangen. In veel gevallen is het noodzakelijk daarvoor het deksel van de hoofdaansluiting te openen en de hoofdzekeringen te verwijderen. Daarvoor moet het zegel verbroken worden en dit is strafbaar als u geen netbeheerder bent of zegelrecht heeft. Meints Techniek heeft zegelrecht.

Ook bij de toepassing van zonnepanelen of gebruik van een elektrische kookplaat is vaak een aanpassing nodig van de groepenkast of een uitbreiding hierop noodzakelijk. In bepaalde gevallen is het nodig om de groepenkast in zijn geheel te vervangen.


Neem voor vrijblijvend advies of een offerte contact op. Dit kan door middel van het contactformulier of telefonisch via 06-39300450